Μαγειρευοντας comic με ... στυλο !!


Υλικά προετοιμασίας: Έναν στυλό (και φυσικά χαρτί !)
Χρόνος προετοιμασίας: Όσο θέλετε, ανάλογα με την διάθεσή σας και την ποιότητα του αποτελέσματος που επιθυμείτε!



1. Σενάριο

Το πιο βασικό μέρος του κόμικ είναι το σενάριο ή εάν θέλεις η ιδέα που θέλουμε να υποστηρίξουμε με την σωστή αφήγηση και τις κατάλληλα σχεδιασμένες εικόνες.

Το συγκεκριμένο κόμικ δεν έχει καμία ιδιαίτερη ιδέα αλλά βασίζεται στην έκπληξη (ένα από τα απαραίτητα στοιχεία των κόμικ).

Οπότε! Γράφουμε ότι μας κατέβει στηριζόμενοι πάντα στην αρχική μας ιδέα. Καλό είναι να αφιερώσουμε χρόνο στο πως θα την αναπτύξουμε δηλ. ποιες εικόνες θα χρησιμοποιήσουμε και πως θα είναι η ροή της αφήγησης.

Να θυμάσαι ότι όσο πιο δουλεμένο είναι το σενάριο τόσο πιο πιθανό είναι ο αναγνώστης να θυμάται τί διάβασε την επόμενη μέρα!



2. Decoupage

Πριν βιαστούμε (τουλάχιστον εγώ που είμαι ανυπόμονος να δω το αποτέλεσμα !!)
καλό είναι να “στήσουμε” το κόμικ ώστε να έχουμε μία εκτίμηση τί χώρο θέλουν τα καρέ μας, από ποια οπτική γωνία θα παρουσιάσουμε το περιεχόμενο τους και που θα βάλουμε την αφήγηση-μπαλονάκια. 
Εάν δεν περάσουμε από αυτό το στάδιο θα έχουμε τα εξής δυσάρεστα αποτελέσματα:
  • Θα ολοκληρώσουμε ένα εκπληκτικό σχέδιο αλλά δυστυχώς θα χρειαστεί να κοπεί το τόσο-καλά-δουλεμένο τοπίο επειδή πρέπει να μπει ένα συννεφάκι που λόγω έκτασης κειμένου θα μας κρύψει το μισό τοπίο !!!
  • Δεν θα μπορέσουμε να βάλουμε το ένα καρέ δίπλα στο άλλο λόγω σχήματος!
  • Θα χρειασθεί για να τονίσουμε μία αντίδραση να κάνουμε ένα “κοντινό” καρέ αλλά το διπλανό του θα μας κάνει την ζωή δύσκολη !!
Ελπίζω να σε έπεισα !!

Υπενθύμιση! Σε αυτό το στάδιο ΔΕΝ ασχολούμαστε με το σχέδιο. Σχεδιάζουμε γρήγορα χωρίς λεπτομέρειες τα “αντικείμενα” μέσα στο καρέ ώστε να βεβαιωθούμε ότι το καθένα έχει το χώρο που του χρειάζεται και φυσικά το βλέπουμε από τη σωστή οπτική γωνία. 



3. Lettering

Καθαρογράφουμε το κείμενο (τίτλους, λόγια αφηγητή, μπαλονάκια κλπ).
Επειδή το κείμενο ΠΡΕΠΕΙ να είναι ευανάγνωστο, καλό είναι να βάλουμε τα δυνατά μας στον γραφικό μας χαρακτήρα. Ένα κολπάκι για να μην ανεβοκατεβαίνουν τα γράμματά σας (και ταυτόχρονα η διάθεση του αναγνώστη!) είναι να χρησιμοποιήσετε ένα χαρτί από κάτω με παράλληλες γραμμές σαν οδηγό.
Η εύκολη λύση είναι χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας αλλά μειώνεται το προσωπικό στοιχείο του καλλιτέχνη που εκτός από το σχέδιο είναι ΚΑΙ ο γραφικός του χαρακτήρας !  



4. Πρόχειρα σχέδια

Τώρα είναι το καλό!
Ζωγραφίζουμε, εκφραζόμαστε, ξεδιπλώνουμε την δημιουργικότητά μας!
Ξέρουμε από το προηγούμενο στάδιο (βλέπε decoupage) την οπτική γωνία που θα έχει το κάθε καρέ και το μόνο που μένει είναι να έχουμε κάποιες βασικές γνώσεις ανατομίας, προοπτικής και πως “συμπεριφέρεται” το φως (άρα και η σκιά) ανάλογα με την θέση της φωτεινής πηγής και την υφή του αντικειμένου. Οι λεπτομέρειες και οι διορθώσεις θα ακολουθήσουν σε επόμενο στάδιο. Υπομονή!  




5. Πάντρεμα Κειμένου-Εικόνων

Με την βοήθεια της τεχνολογίας (βλέπε σαρωτή και υπολογιστή), “παντρεύουμε” κείμενο και σχέδιο και έτσι αποκτάμε μία πιο καθαρή εικόνα για τη θέση όλων των στοιχείων στον χώρο.
Μιας και είμαστε ευχαριστημένοι πάμε στο επόμενο και ενδιαφέρον στάδιο ...



6. Ζωγραφίζοντας !

Ασχολούμαστε πλέον με περισσότερη υπομονή με τα σχέδια μας, διορθώνοντας λάθη και προσθέτοντας επιπλέον λεπτομέρειες εκεί που θέλουμε να δώσουμε βαρύτητα. 
Στο συγκεκριμένο κόμικ επειδή χρησιμοποίησα μόνο έναν στυλό προτίμησα να σκανάρω και τα ξανα-τυπώσω τα rough σχέδια πιο αχνά (μειώνοντας το opacity) ώστε να βασιστώ πάνω τους για να ολοκληρώσω το τελικό σχέδιο.
Καλό είναι γενικά να δουλεύουμε σε μεγαλύτερο μέγεθος από αυτό που θα εκτυπώσουμε ώστε στο τέλος να φαίνονται πιο “καθαρές” οι γραμμές μας.



7. Τελικό αποτέλεσμα ή αλλιώς ... ο κόπος μας δικαιώνεται !!!!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις