Explorer (comic)

Πριν καιρό διάβασα ένα από τα υπέροχα βιβλία του Χόρχε Μπουκάι (διαβάστε οποιοδήποτε βιβλίο του!!) και ένα από τα διηγήματα του μού άρεσε τόσο πολύ που ήθελα να το μοιραστώ με τους φίλους μου.

Όσον αφορά τα στάδια που ακολούθησα για να το ολοκληρώσω:
Αρχικά, προσάρμοσα το κείμενο ώστε να μπορέσω να το εικονογραφήσω. Επέλεξα το μεγαλύτερο μέρος του διηγήματος, χωρίς να αλλοιώνεται η βασική ιδέα του και το έγραψα σε  υπολογιστή ώστε αφού ολοκληρωθούν όλα τα καρέ να μπορέσω εύκολα να το μεταφέρω με αντιγραφή στο τελικό μου σχέδιο. Το εκτύπωσα σε χαρτί για να μπορέσω να γράψω γενικότερα σχόλια (θέση ηρώων, επιπλέον αντικείμενα κλπ.)

Στάδια δουλειάς

Μετά δημιούργησα τους ήρωες της ιστορίας. Με αρκετά προσχέδια κατέληξα στο πώς θα είναι ο βασικός ήρωας, ο Εξερευνητής (μικρός σε ηλικία με μία τσάντα ώμου, ορειβατικά παπούτσια, μουσάκι) και ο Φύλακας του νεκροταφείου (εντελώς απλός σε εμφάνιση γιατί είναι συμπρωταγωνιστής και δε θέλω να τραβάει την προσοχή του αναγνώστη). Μέχρι στιγμής δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου ο υπολογιστής. Οι ήρωες έγιναν με μολύβια-μελάνια και νεροχρώματα.

Σενάριο - Δημιουργία Χαρακτήρων - Στήσιμο

Αφού "οπτικοποίησα" τους πρωταγωνιστές, ασχολήθηκα με το στήσιμο (ή decoupage) που έχει να κάνει με τις γωνίες λήψης των καρέ και γενικότερα τη θέση των αντικειμένων στο χώρο. Σε αυτο το στάδιο, έλεγξα και την αντίθεση των αντικειμένων (εναλλαγές φωτεινών-σκοτεινών περιοχών ή contrast) για να είναι πιο "ξεκάθαρη" η εικόνα και λιγότερο βαρετή.

Πρόχειρα Καρέ - Μολύβια

Αφού έστησα συνολικά το comic, ασχολήθηκα μεμονωμένα με κάθε ένα καρέ, ζωγραφίζοντας προσχέδια σε μικρά χαρτάκια (Α4/4) με στυλό. Έχω αναφέρει και σε προηγούμενο post, ότι σε αυτό το στάδιο δε χρειάζεται να δώσει κανείς βαρύτητα στο σχέδιο (αυτό θα γίνει όταν ξεκινήσουν τα μολύβια). Με το στυλό (δεδομένου ότι δεν μπορώ να διορθώσω τις γραμμές μου) δουλεύω πιο ελεύθερα!

Μολύβια (2Β)

Μετά ξεκινάω το μολύβι και τελειώνω το "αναλογικό" στάδιο με τα μελάνια (με ένα κινέζικο πινελάκι και Ινδική Μελάνη και μαρκαδοράκια με διάφορετικά πάχη γραμμών)


Μελάνι

Μετά τα μελάνια σκανάρω τις σελίδες και προσθέτω τα χρώματα στον υπολογιστή. Αρχικά βάζω τα "γεμίσματα" (πλακάτα χρώματα) μετά τις σκιές και στο τέλος τα φώτα.

Χρώματα

Προσθήκη Φώτα και Σκιές

Το κείμενο (lettering) μπαίνει στο τέλος (για ευκολία το αντιγράφω από το σενάριο που είχα δουλέψει αρχικά στον υπολογιαστή). Γενικά είμαι υπέρ του χειρόγραφου κειμένου, αλλά σε μεγάλες ιστορίες είναι πιο εύκολο να γραφτεί το κείμενο στον υπολογιστή και έπειτα να προστεθεί στο σχέδιο. Ουσιαστικά υπάρχει η δυνατότητα να μετακινηθεί ακριβώς στην επιθυμητή θέση στο καρέ χωρίς να καλύπτει κάποια περιοχή που δεν θέλουμε. Βέβαια στο αρχικό στήσιμο ΠΑΝΤΑ βάζω το "μπαλονάκι" μέσα στο καρέ για να ξέρω που να ΜΗΝ δώσω βαρύτητα στο σχέδιο αφού θα καλυφθεί.

Προσθήκη Κειμένου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις