Προσχεδια

Προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντικό να γίνονται πολλά προσχέδια πριν ξεκινήσει κάποιος να δουλέψει κάποιο σχέδιο. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιώ έναν απλό μπλε στυλό (uniLaknock No.7) και φροντίζω τα προσχέδια να γίνονται σε μικρό μέγεθος (συνήθως Α4/4). Αρχικά ξεκινάω με ελαφριές γραμμές που με την ώρα τις "πατάω" περισσότερο έχοντας πλέον καταλήξει στις τελικές μου γραμμές.

Είναι προτιμότερο να κάνει κάποιος 3 και 5 φορές κάποιο προσχέδιο από την αρχή παρά να ασχοληθεί με 1 και να προσπαθεί να το διορθώσει. Το μέγεθος που θα δουλευτεί το αρχικό προσχέδιο καλό είναι να είναι αρχικά μικρό και σταδιακά να αυξάνεται στα επόμενα προσχέδια.

Αυτό που προσέχουμε σε αυτό το στάδιο είναι η "γενική" εικόνα του θέματός μας, η θέση των αντικειμένων στο χώρο και η αντίθεση των φωτεινών και λευκών περιοχών. Με την εναλλαγή αυτή παρουσιάζεται πιο ενδιαφέρον το θέμα μας (μεγαλύτερη αντίθεση) και δίνει καλύτερο πεδίο βάθους ή προοπτική στη ζωγραφιά.

Τα προσχέδια βοηθάνε να "μαλακώσει" το χέρι και να αποκτήσει ο καλλιτέχνης τον απαραίτητο αέρα. Μπορεί κανείς να ασχοληθεί με τη σκιαγράφιση (δηλαδή με τον όγκο) των αντικειμένων και με τα φώτα (και κατ επέκταση με την υφή) των αντικειμένων.

Επιπλέον, με τα προσχέδια μαθαίνουμε να δουλεύουμε γρήγορα και γινόμαστε ολοένα πιο έμπειροι να κρίνουμε τις "βασικές" γραμμές που θα τραβήξουμε για να καθορίσουμε τις μορφές που θέλουμε να απεικονίσουμε. Με αυτόν τον τρόπο εξασκείται το μάτι και βελτιώνονται οι γραμμές μας.

Προσχέδια μπορούν να γίνουν παντού με οποιοδήποτε θέμα ή από τη φαντασία μας (δεδομένου ότι χρειζόμαστε μικρή επιφάνεια χαρτιού και έναν απλό στυλό!). Μπορούμε να αντιγράψουμε ένα τοπίο ή να δοκιμάσουμε να εξασκηθούμε στη ανθρώπινη ανατομία.

Στα προσχέδια κάνουμε ότι θέλουμε, σε όποιο μέρος θέλουμε και για όση ώρα θέλουμε !!  
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις